Bloedend tandvlees is vaak het gevolg van een ontsteking in de mond. Hoe het ontstaat en wat u er tegen kunt doen leest u in dit artikel. Bloedend tandvlees is namelijk goed te behandelen en kan gemakkelijk voorkomen worden. Ook staan er handige tips bij mondverzorging hoe u het beste uw gebit kunt schoon houden.

Bloedend tandvlees is het gevolg van slechte verzorging aan het gebit. Vaak ontstaat het wanneer er te veel tandplak tussen de tanden en kiezen. In de tandplak bevinden zich bacteriën die voor een ontsteking zorgen in het tandvlees. Er zijn twee vormen van bloedend tandvlees. De eerste vorm is het beginstadium van ontstoken tandvlees. Dit wordt gingivitis genoemd. Bij de tweede vorm heeft de ontsteking zich verder ontwikkeld en is er sprake van parodontitis. Deze twee vormen van bloedend tandvlees zijn dus het gevolg van het slecht verwijderen van tandplak tussen de tanden en tandvlees. Dit kan voorkomen worden door regelmatig te poetsen en flossen/ragen/stoken tussen de tanden.

In normale gezonde conditie is het tandvlees roze en zit het strak om de tanden aangesloten. Bij ontstoken en bloedend tandvlees zijn de kenmerken echter anders. Bij ontstoken tandvlees is het tandvlees namelijk roder van kleur en opgezwollen. Als u poetst en het tandvlees gaat bloeden, dan kunt u constateren dat er een ontsteking in het tandvlees zit. Een ontsteking in het tandvlees heeft vaak de volgende kenmerken; slechte adem; een vieze smaak; slap/losser liggend tandvlees; gevoelig tandvlees en bloedend tandvlees.

De gevolgen van bloedend of ontstoken tandvlees kunnen onherstelbaar zijn. Indien in een langere periode bloedend tandvlees niet wordt behandeld, kan een ontsteking door de hele mond zich gaan uitspreiden. De ontsteking gaat langzaam richting het kaakbot en de er ontstaat steeds meer ruimte voor tandplak. De bacteriën in de tandplak kunnen als ze het kaakbot bereiken deze onherstelbaar beschadigen of zelfs afbreken. Het bloedend tandvlees zal zich hebben ontwikkeld tot parodontitis en kan hevige pijn en terugtrekkend tandvlees veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door het gebit dagelijks goed schoon te houden.
Indien er bloedend tandvlees, ontstoken tandvlees en/of tandsteen is geconstateerd, dan raden wij aan om een afspraak te maken bij uw mondhygiënist. Deze kan u persoonlijk advies en tips geven over de desbetreffende situatie.