Hoe kan je je mond goed verzorgen? Een goede mondverzorging zorgt ervoor dat je mond gezond en fris is. Op deze pagina krijgt u meer informatie over hoe u het beste uw mond kunt verzorgen, zodat cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen voorkomen worden.

De grootste boosdoener van slechte mondverzorging is tandplak. Het is dus belangrijk dat de tandplak goed wordt weggepoetst. Maar wat is tandplak nou eigenlijk?

Tandplak

Tandplak is eigenlijk een witte aanslag bacteriën op de tanden. Deze ontstaan door eten, drinken en uw eigen speeksel. Als het gebit niet goed gereinigd wordt, wordt de aanslag steeds groter. De bacteriën nestelen zich vervolgens langzaam in uw tand of tandvlees, waardoor dus gaatjes of tandvleesontstekingen ontstaan. Het is dus belangrijk dat dagelijks het tandplak wordt verwijderd, maar hoe weet je of alles weg is?

Tandplak is moeilijk te zien met het blote oog, maar kan aantoonbaar gemaakt worden op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld met uw nagel over uw tand krassen. Bij veel tandplak zult u een wit laagje aanslag op uw nagel aantreffen. Ook zijn er plakverklikkers in een tabletvorm. Dit is een tablet waarop gekauwd moet worden. De tablet blijft vervolgens in een rode kleur om het tandplak kleven, zodat u weet waar er nog extra gepoetst moet worden. Er moet dus wel meer aandacht besteed worden aan het reinigen van het gebit. Dit moet ervoor zorgen dat al het tandplak verwijderd kan worden, zodat de kans op gaatjes of tandvleesontstekingen verkleind worden.

Op sommige plekken in uw gebit is het soms erg lastig om goed te poetsen. Zeker voor mensen die een beugel of spalk hebben in het gebit. Een spalk is een draadje die het gebit recht houdt na het hebben van een beugel. Om deze spalk of beugel ontstaat vaak veel tandplak. Door regelmatig de mondhygiënist te bezoeken kan de tandplak goed verwijderd worden. Zo voorkomt u dus gaatjes of tandvleesontstekingen. Bloedend tandvlees is vaak een symptoom van een tandvleesontsteking.

Poetsen en borstels

Een goede tandenborstel helpt je bij het goed onderhouden van het gebit. Maar wat is nou eigenlijk een goede tandenborstel en hoe moet u nou eigenlijk poetsen?

Elektrische tandenborstel reinigen uw gebit een stuk beter dan een handtandenborstel. Het ligt natuurlijk wel aan hoe grondig de persoon poetst, maar elektrische tandenborstels reinigen sneller. Echter moet voor elektrisch poetsen wel de juiste manier gebruikt worden. Een mondhygiënist kan de juiste poetsinstructies uitleggen. Hierover zijn ook door verschillende mondhygiënisten filmpjes gemaakt die iedereen online kan kijken.

Een tandenborstel is dus van groot belang bij het onderhouden van uw gebit. Tandenborstels kunnen echter ook verouderd worden, waardoor het reinigen niet goed meer gaat. Een tandenborstel moet ongeveer elke drie maanden vervangen worden. U kunt het meestal ook zien aan hoe de haren op de borstelkop eruit zien. Wanneer deze uit elkaar staan, dan is de borstel aan vervanging toe.

Tandpasta

Tandpasta is tegenwoordig in vele verschillende soorten en merken te vinden. Het belangrijkste bij het aankopen van tandpasta is dat er fluoride in aanwezig is. Fluoride zorgt ervoor dat het glazuur op de tanden harder wordt. Fluoride kunt u ook in speciale spoelmiddelen vinden. Een goed glazuur op uw tanden zorgt ervoor dat beginnende gaatjes weg te poetsen zijn. Zo voorkom je daarmee dus cariës/gaatjes. De hoeveelheid tandpasta die u moet gebruiken per poetsbeurt is ongeveer net zo groot als een erwt.

Reinigen tussen de tanden en kiezen

Een elektrische- of handtandenborstel reinigen zoals eerder gezegd niet altijd op alle plekken in het gebit. Zo kunnen de haren van de borstel ruimtes tussen de kiezen en tanden moeilijk bereiken. Om dit toch schoon te houden kunt u ragen, stoken of flossen. De ruimte tussen de tanden is bij ieder persoon anders, dus ook voor ieder gebit een andere manier om de tussenruimtes schoon te houden. Laat u adviseren door een mondhygiënist over welke van de drie het beste voor uw gebit is. De onderstaande 4 oplossingen voor het reinigen van het gebit, zorgen ook voor het voorkomen van gevoelige tanden.

Rager

De rager is voor een gebit met grote ruimte tussen de tanden en kiezen.
Kies samen met uw mondhygiënist de juiste maat rager voor uw gebit.
Raag per tussenruimte van de tanden en kiezen ongeveer zes keer per tussenruimte.
De rager hoeft niet na iedere keer vervangen te worden. Houdt deze wel schoon na gebruik, om later te kunnen hergebruiken.

Stoker

De stoker is voor een gebit waar een rager te groot voor is.
De stoker zijn in hout en rubber verkrijgbaar.
Maak bij een houten stoker voor gebruik de stoker eerst nat.
Duw de tandenstoker voorzichtig tussen de tussenruimtes van uw tanden.
De tandenstoker stookt u ongeveer vijf keer per tussenruimte.

Flossen

Flossen is voor een gebit waar de stoker en rager te groot voor is.
Flossen is een flosdraad tussen de tanden heen en weer halen.
Met het flosdraad flost u ongeveer tien keer per tussenruimte.
Flosdraad is niet her te gebruiken.

Tongschraper

De tongschraper wordt misschien wel het meest vergeten bij mensen die het gebit goed onderhouden. Zoals al eerder werd gemeld bevat speeksel en daarmee dus ook de tong bacteriën. De bacteriën op de tong kunnen te zien zijn aan een witte, gele of bruine aanslag. Dit kan ook een slechte adem veroorzaken. Met de tongschraper schraapt u de bacteriën er vanaf, waardoor de tong schoner wordt. U kunt dit na iedere poetsbeurt herhalen.