Tandsteen ontstaat door het uitharden van tandplak. Tandplak kan niet voorkomen worden, aangezien het de hele dag door gevormd wordt. Als tandplak niet goed verwijderd wordt transformeert tandplak in 24 tot 48 uur tot tandsteen. Tandsteen is zoals eerder genoemd de uitgeharde vorm van tandplak. Dit is niet meer weg te poetsen, waardoor dus een mondhygienist van pas moet komen.

Het is van belang dat tandsteen verwijderd wordt. Het kan namelijk veel problemen met zich mee brengen. Tandsteen draagt namelijk bij aan bloedend tandvlees (gingivitis) en ook aan het ontstaan van gaatjes.

Behandeling van tandsteen

De behandeling van tandsteen gaat met een ultrasoon apparaat. Het tandsteen wordt door hele snelle trillingen verwijderd. Het tandbeen kan hierdoor ook bloot te kunnen liggen, waardoor gevoelige tanden ontstaan. Om dit te voorkomen wordt na het verwijderen van de tandsteen de tanden en kiezen gepolijst. Het polijsten wordt vaak gedaan door een airflow. Een airflow is een apparaat wat door middel van water, lucht een een speciaal poeder te tanden polijst.

Het is daarom dus verstandig om minimaal tweemaal per jaar naar de tandarts te gaan. De tandarts zal bij het constateren van tandsteen dit altijd direct verwijderen. Als een lange tijd geen tandartsbezoek geweest is, is de kans op kalksteen heel groot aanwezig. Dit vergroot natuurlijk ook de kans op gaatjes en andere gebitsproblemen. Het is dus verstandig om gewoon ieder halfjaar naar de tandarts te gaan.

Bij vragen over kalksteen kunt u natuurlijk altijd uw mondhygiënist raadplegen. Ook raden wij aan om onze mondverzorging pagina te lezen. Hier staat veel informatie hoe u het beste het gebit kunt verzorgen.